|
Галушки, фото Андрея Азарова |
В общем про историю белорусской кулинарии можно почитать в следующих книгах:
- Літоўская гаспадыня, написанная в 1848 Цюндевицкой жившой в Борисовском уезде.
- Лучшие блюда белорусской кухни Юлии Микульчик (в магазине, в библиотеке)
- Наша страва Алеся Белого (в магазине, в библиотеке)
- Книги онлайн на сайте Беларускай палічкі
- Также есть потенциально интересная статья, которую пока к сожалению не удалось прочитать. Но название многообещающее: Навагродскі, Т.А. Смачна елі… : нар. кулінарыя Гомельшчыны / Т.А. Навагродскі // Беларусь. - 1994. - № 7. - С. 31-32 ; № 8. - С. 26-27 ; № 9. - С. 32-33. Шифр НББ: 3ок242
Ниже приведены несколько заметок про кулинарные традиции в Навозах и в целом характерные для шляхетных застенков бывшего Бобруйского уезда.
Галушки – творожные клёцки со сметаной. О том что их готовили в Навозах вспоминали в семье Калиновских.
Несколько отрывков из книги
Надбярэзінцы, в которой детально описан быт малоземельной шляхты в окрестностях Бобруйска в начале ХХ века:
"Сняданак кабеты сёння зладзілі надзвычай шчодры: шатраваныя ячменныя бліны, мачанка з яйкамі, густа пасыпанымі скваркамі, і вэнджанымі скабкамі, на закуску — картапляныя клёцкі на малацэ і кіслае малако са смятанай і сырам."
"«...потым вярталіся да радасцяў Вялікадня ў Смалярні, да яек свянцоных, варэнікаў, вэнджанай свініны, фаршыраваных парсюкоў, салодкіх сырнікаў і макароны на малацэ, да гульні ў біткі, да музыкі, танцаў і да суседскіх гавэндаў"
"Што да ежы, дык у яго надышлі сапраўдныя велікодныя святы. На сняданак была гарбата, пшанічная булка, свежы падсаложаны сыр, а часам яшчэ і блінцы, на абед – фаршыраванае парася альбо курыца, пшанічныя варэнікі, што аж плавалі ў тлушчы, прасяная каша, звараная на малацэ і прыпраўленая маслам і змяшанай з тварагом смятанай, на вячэру – шатраваныя грачаныя бліны, верашчака са свінымі рабрынкамі і макарона на малацэ. У серады і пятніцы, посныя дні, замест мяса і малочных прадуктаў яму прыносілі свежую рыбу найлепшай якасці, падсмажаную на алеі, селядцоў, аўсяны і журавінавы кісель, што запіваўся разбаўленым мёдам, мак, варэнне і пячэнне".
Из книги Беларуская дыялекталогія: хрэстаматыя (1979) Мяцельская Е. С., Камароўскі Я. М. интервью Новицкой из деревни Радуша (раньше с Навозами входили в Степскую волость). Пани Новицкая упоминает кулáгу и жур. Рецеп кулаги можно
прочитать у писательницы Юлии Микульчик. А рецепт жура на сайте
Гасцінія.
|
Про сложную жизнь |
|
Овсяная кулага Микульчик |
|
Про еду: кулага, жур, пост и мясаед |